dinsdag 15 maart 2011

Smaaksels - week 11 - 2011

Een Weekmenu opstellen: iedereen lijkt het te doen. Na verschillende receptjes uit te pluizen, ben ik er, denk ik, ook klaar voor. Ik zie enkel de voordelen: geen gedoe meer in de supermarkt, geen rottende stukken groenten die overblijven in de frigo, geen stress meer over "wat eten we vandaag". Maar vooral: volgens mij is het veel goedkoper als je een hele week plant wat je eet, opnieuw om bovenstaande redenen!
(Met dank aan ktrn voor de laatste spreekwoordelijke schop onder mijn kont)

Zoals je zal zien, bestaat mijn weekmenu hoofdzakelijk uit vegetarisch eten. Ik ben geen vegetariƫr, maar ben het ooit wel geweest. Ooit, toen we nog met koetjes en kalfjes praatten in plaats van ze tot worst draaien. Ik neem deel aan 40 dagen zonder vlees. Gewoon, omdat vegetarisch eten lekker is, ik nog altijd niet goed vlees kan bakken, omdat het goed is voor het milieu en het zal wel een keertje gezond zijn ook, niet?

Mijn Weekmenu ziet er lay-outmatig nog niet spectaculair uit, dat wordt een volgend project. Maar nu dus nog gewoon, saaie tekst.

Hier gaan we dan:

's Ochtends eet ik cornflakes, soyamelk, koffie, appelsap, koekjes, speculoos,... Wat me uitkomt en lekker lijkt. Ik ga echt niet 's ochtends boven mijn kookpot hangen. Ik heb nu al moeite genoeg om het aantal morsincidenten te beperken.

's Middags op het werk drink ik meestal zelfgemaakte soep. Zo ook deze week: "Indian Autumn" pompoensoep van Eva. Ik kocht twee grote parten pompoen in DenDelijze. Voordeel: niet zo reuzegroot om te snijden en de pompoenen zijn al ontpit en ontlijst. Nadeel is natuurlijk wel dat je geen pompoenpitjes hebt om te planten of te roosteren. De soep heb ik nog niet geproefd, maar ze ruikt overheerlijk en ze ziet er echt prachtig uit. Ik ben benieuwd. Het rode bieten gedoe in het recept sloeg ik wel over. Het is wel een mooi idee voor een feestje.

En dan nu de Smaaksels voor 's avonds.

maandag
Hartige pannenkoeken met kruiden en een "heerlijke ietwat pittige groentemengeling"
En heerlijk was het! De pannenkoeken maakte ik gewoon op gevoel, met wat paprika- en Chinese-vijf-kruiden-poeder. Een indiase kruidenmix had ik niet in huis, maar die verving ik gewoon door currypasta die ik had gekocht voor de pompoensoep. De Danish blue kaas sloeg ik over.

dinsdag
Snelste loempia's en een rijstpannetje met ananas
De kokosmelk voor het rijstpannetje was uitverkocht in DenDelijze, maar ik doe het gewoon met water en wat kokospoeder. Alle koriander wordt sowieso uit mijn Smaaksels geschrapt. Beikez!
Ik kan niet wachten tot het Vanavond is.

woensdag
Tagliatelli met broccoli, champignon-tijmsaus en een burger
De burger vervang ik door restjes van de tofu van de snelste loempia's. Die marineer ik op dinsdag, paneer en bak ze krokant op woensdag.
Aangezien het donderdagavond toneelrepetitie is, maak ik op woensdag al het tarweslaatje voor donderdag.

donderdag
Koud tarweslaatje
Vandaag niet veel tijd om te koken, dus haal ik het al-geprepareerde tarweslaatje uit de frigo. En hup, klaar om te smullen.
Tarwe koken en afkoelen, olijfolie, ketjap, citroensap erover, verse munt/basilicum, halve kerstomaatjes, een komkommer in blokjes gesneden en kaasblokjes. Mengen, proeven en klaar!

vrijdag - zaterdag -zondag
Dan weet ik niet goed waar en wanneer ik ga eten. Misschien zaterdag frietjes? En zondag iets met eitjes? We zullen zien!

1 opmerking:

  1. Smakelijk!
    De snelste loempia's probeer ik binnenkort ook eens :)

    ktrn

    BeantwoordenVerwijderen